Telsiz nedir

PMR TELSİZLER HAKKINDA

Dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da özellikle özel güvenlik firmalarının çok rağbet ettiği PMR lisanssız el telsizleri artık bir çok diğer alanlarda da kendini göstermeye ve adından söz ettirmeye başladı. Basit kullanılabilirlikleri yanında çok gelişmiş bir çok özellikleri ile de göz doldurmaları ve özellikle de hiç bir herhangi bir ruhsat, ödeme veya belge gerekmeksizin satın alınabilmeleri ana etken olarak öne çıkmaktadır. Bu ve buna benzer nedenlerle fazlasıyla oldukça performanslı ve sağlam PMR telsizleri özellikle amatör telsizci olmayan arkadaşlarımızda merak ve istek uyandırmaktadır.

PMR telsiz görüşme mesafesi ve mesafeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Bir telsizin görüşme mesafesi için anten çıkış gücü, anteni veya diğer başka özellikleri olacak şekilde sınırlamak mümkün değildir. Engeller, manyetik alanlar, binalar, tepeler, ufki görüş açısı veya yüksekliği gibi bir çok etken görüşme parametreleri değiştirmektedir. 0.5W lık en iyi çeken telsiz bile bir telsizin menzili ise coğrafi koşullara bağlı olarak değişir, en iyi şehir içi 3-5 km.'dir. Şehir dışı düzlük yollarda 20 -30 Km. mesafede diğer uzaktaki arkadaşınız ile de konuşabilirsiniz. Şehir içerisinde, bina, frekans kirliliği ve engellerin yoğunluğuna göre mesafe değişiklik göstermektedir. )

PMR nedir?
PMR 446 kelimesi bir kısaltma olarak "Private Mobil Radio” kelimelerinin baş harflerini temsil etmektedir. Bir anlamda özel taşınabilir el telsizi de diyebiliriz. Genellikle PMR kelimesinin yanında kullanılan 446 sayısı ise bu el telsizlerinin belli ve sınırlı bir frekans aralığını (446.000 - 446.100 MHz.) kullandıkları içindir. Bu telsizler bulundukları ülkede izin verilmiş frekans ve güçlerde gönderme yapabilen, amatör telsizcilerin kullandığı el telsizlerle kıyaslandığında görece kısa mesafe erişimli ve sadece ses haberleşmesine yönelik olan alçak güçlü telsiz cihazlarıdır.

PMR kullanmak için lisans gerekli midir?

Hayır, Türkiye’de PMR kullanmak için herhangi bir ruhsat gerekmemektedir. PMR’lar, birçok Avrupa ülkesinde serbest olarak kullanılmakta ve Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI 300 296) spesifikasyonlarına uygun olarak üretilmekte olup, ülkemizde "T.C. Telekomünikasyon Kurumu Onaylı"dır. Ancak, Avrupa dışında kullanılmakta olan (Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, ve Güney Afrika) telsizler ülkemizde satışı yapılan PMR telsizlerle aynı gibi gözükse de, bunlar değişik frekans ve kanallarda çalışmakta olup, Türkiye'de satışı ve kullanımı kanunen yasaktır.

Türkiye’de kullanılmasına müsaade edilen bu maksatlı telsizlerin hepsi PMR sınıfındaki telsizlerdir ve çıkış gücü 500 mW olanların ithalatına yasal olarak müsaade edilmektedir. Bunlar T.C Telekomünikasyon Kurumu ’nun TGM-STK-001 yönetmeliğine uygun olarak UHF 446 MHz. frekans bandında çalışan modeller olarak sınırlandırılmışlardır.

PMR görüşme mesafesi ve bunu etkileyen faktörler nelerdir?

Bir telsizin görüşme mesafesi için çıkış gücü, anteni veya diğer özellikleri olarak sınırlamak mümkün değildir. Engeller, manyetik alanlar, ufki görüş açısı veya yüksekliği gibi bir çok etken bunda parametreleri değiştirmektedir. 500 mW'lık bir telsizin menzili ise coğrafi koşullara bağlı olarak en iyi 3-5 km.'dir. Şehir dışı düzlük yollarda 2-3 Km. mesafede diğer araçtaki arkadaşınız ile de konuşabilirsiniz. Şehir içersinde, bina, mesken ve engellerin yoğunluğuna göre mesafe 500-1.000 metre arasında mesafelerde değişlik göstermektedir.

KULLANIM ALANLARI NELERDİR ?

* İnşaat Şantiyeleri
* Çeşitli bina içi kullanımlar
* Çeşitli fuar, konferans, müsabaka organizasyonları
* Siteler
* Okullar, kreşler
* Spor salonları, sahalar
* Oteller, tatil köyleri
* Otopark işletmeleri
* Süpermarket çalışanları
* Arama-Kurtarma Grupları
* Ambarlar
* Bilardo, bowling vb. oyun salonları
* Lokantalar
* Asansör firmaları
* Çeşitli fabrika içi kullanımlar
* Gece klüpleri, barlar
* Harita / Kadastro hizmetleri
* Doğa yürüyüşleri sırasında gruplar arası haberleşme
* Alışveriş merkezinde, spor karşılaşmalarında aile veya arkadaşlarınızla irtibat kurmak
* Bir binanın ayrı katları arasında iletişim sağlamak
* Başka bir arabada seyahat eden arkadaşlar ile irtibat kurmak
* Parka giden çocuğunuzla iletişim kurmak
* Yazlık veya bahçeli evlerde iletişim kurmak
* Her türlü hobisel faaliyet (Modelcilik, yürüyüş , balıkçılık, kamp, bisiklet-motosiklet, paraşüt, kayak)

 

 

Lisanssız Telsiz Nedir ?

Lisanssız Telsiz adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir lisans veya yıllık ödeme gerektirmeden satın alınabilen ve kullanılabilen telsiz cihazları veya sistemleridir. Yaygın olarak PMR 446 telsizler kullanılmaktadır. PMR446 telsizler 2 farklı tipte üretilmektedir. Konvansiyonel olanlar 446.000 - 446.100 MHz frekans aralığında 8 kanal, dPMR Dijital PMR telsizler 8 Kanal Konvansiyonel ve 16 kanal sayısal olmak üzere toplam 24 kanal içermektedir, özellikle yoğun kullanımın olduğu şehir merkezlerinde konvansiyonel sistemlerin yerini dijital lisanssız telsizlerin alması beklenmektedir. PMR446 telsizler 500 mW RF çıkış gücüne sahip ve kapalı alanlarda orta ölçekli tesislerin ihtiyacını görecek kapasiteye sahiptirler, kapalı alanlarda bina yapısı ve metal yoğunluğu haberleşme mesafesini etkilemektedir, açık alanlarda ise konuşma mesafeleri arazi şartlarına bağlı olarak teoride 3-20 Km mesafeye kadar çıkabilmektedir, 20 Km haberleşme için herhangi bir engel olmaması ve frekansın herhangi bir şekilde enterferansa maruz kalmamış olması şartı gerekmektedir. Pratikte Otel, Motel, Tatil Köyü, Fabrikalar, Güvenlik Şirketleri ve Maden Ocakları lisans gerektirmeyen sistemleri verimli olarak kullanabilmektedir, ancak çok güvenlik gerektiren telsiz haberleşmeleri için lisans gerektiren telsiz sistemleri kullanılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır, profesyonel lisans gerektiren sistemlerde OKTH çözümleri büyük kolaylık sağlamaktadır. Lisanssız diğer telsiz sistemleri için KET yönetmeliği incelenebilir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.