İletişimde Yeni bir Çağ mı? POC Radio / Bas Konuş Telsiz ile Level mı atlıyoruz? Nedir? Avantaj mı? Dezavantaj mı? Satın mı Alalım? Kiralayalım mı ?

14-02-2020 00:25
İletişimde Yeni bir Çağ mı? POC Radio / Bas Konuş Telsiz ile Level mı atlıyoruz?         Nedir? Avantaj mı? Dezavantaj mı? Satın mı Alalım?  Kiralayalım mı ?

İletişimde Yeni bir Çağ mı? POC Radio / Bas Konuş Telsiz ile Level mı atlıyoruz? Nedir? Avantaj mı? Dezavantaj mı? Satın mı Alalım? Kiralayalım mı ?

Diyelim ki bir alanda iletişim kurmak istiyorsunuz. 20 adet iletişim cihazına (telsiz) ihtiyacınız var. Örnek olması açısından mesafeyi kademelendirelim ve 5 yıllık zamanda ne harcıyoruz ona bakalım:

Birinci Kademe: Fabrika, Depo, kamu kurumu veya 7 katlı bir iş yeri,

İkinci Kademe: Şehir içindeki Satış, Pazarlama, Operasyon Ekibi, Nakliye, Dağıtım Araç Personeli v.b.

Üçüncü Kademe: Yurtiçindeki Satış, Pazarlama, Operasyon Ekibi, Nakliye, Dağıtım Araç Personeli v.b.

Dördüncü Kademe: Yurt dışındaki Satış, Pazarlama, Operasyon Ekibi, Nakliye, Dağıtım Araç Personeli v.b. olsun.

(Bu örnekleri kendi işinize göre değiştirebilirsiniz)

Birinci Kademe: İşyerinizde lisanssız telsizleri çekiyor mu diye denediniz ve verim alamadığınızı varsayalım. Önünüze iki seçenek çıkıyor:

1-Lisanslı telsiz ile iletişim kurabilirsiniz.

Maliyet : Lisanslı telsiz bedeli Örnek X Marka Analog Telsiz Adet Fiyatı 140 $ + KDV

20 Adet Telsiz2.800 $ + KDV, (16.800 TL + KDV)

Lisanslı telsizden verim alabilmeniz için mesafe arttırmak için Röle kurulumunu da düşünmek zorundasınız:

Röle, anten, dublekser, 30 metre anten kablosu, röle için pano, jel akü, kurulum bedelitoplam 3.300 $ + KDV (19.800 TL + KDV)

 

 

Telsizlere yüklenecek frekans, etrafınızda olabilecek başka telsizlerle karışmaması için Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmeti (OKTH) veren bir firmadan frekans almanız lazım. (Kafamıza göre telsize frekans yükleyemeyiz.)

1 yıllık Frekans Tahsis Bedeli 1 kanal 1 Röle adet başına 20 TL den 20 Adet * 25 TL/Adet = 500TL+ KDV * 5 yıl : 2.500 TL + KDV

Toplam 39.100TL+ KDV = 46.138 TL ödeyerek 5 yıl konuşabiliriz.

Bu ücrete Röle de oluşabilecek arızalar, servis bedelleri, telsizin çekmediği durumlar için anten ilavesi v.b. dahil edilmemiştir.

Aylık Birim Maliyet:

39.100 (TL/5 Yıl) / 5 Yıl / 20 Adet /12 (Ay / Yıl) = 32.58 TL Adet / Ay + KDV

(Röle Servis, Arıza Tamir Bedelleri ayrıca ilave edilecektir.)

2-Bas Konuş Telsizle iletişim kurabilirsiniz.

20 Adet TE385 Telsiz bedeli 20 Adet*120$ /Adet + KDV = 2400 $ + KDV, (14400 TL + KDV)

5 Yıllık Bas Konuş Abonelik Bedeli 20 Adet * 1.000 TL/Adet = 20.000TL + KDV

Toplam 34.400 TL + KDV = 40.592 TL

Aylık Birim Maliyet:

34.400 (TL/5 Yıl) / 5 Yıl / 20 Adet /12 (Ay / Yıl) = 28.67 TL Adet / Ay + KDV (Fiyatlar örnek olarak verilmiştir)

Bu rakama röle bakım bedeli hiçbir zaman dahil edilmeyecektir. Röle olarak Cep telefonu baz istasyonlarını kullanıyoruz. Baz İstasyon bakımı mobil operatörlerin sorumluluğunda olduğu için hiçbir zaman bu konuda sürpriz, ilave masraf olmayacak.

 

Peki 10 Yıllık, 15 yıllık, 20 yıllık tek kalemde almak istiyorum, bir daha fatura ödemek istemiyorum derseniz onu da yapıyoruz. Bize ulaşabilirsiniz.

İkinci Kademe:Bu kademeden itibaren işler Bas Konuş Telsiz lehine değişiyor.

Lisanslı telsizi şehir içinde kullanmak istemeniz pek mümkün değil. Ortak Kullanım Telsiz Hizmeti (OKTH) firmasından kiralama yaptığınız frekans sadece sizin bulunduğunuz ofis, depo, fabrika içinde kullanmanız kaydıyla size kiralanmıştır.

Daha önceki zamanda hatırlayanlar olacaktır belki, tüp, su dağıtım araçlarında araç telsizleri ile konuşma yapılabiliyordu. Evet eskiden yapılabiliyordu. Çok fazla telsiz kullanan firma ile yüksek binalar yoktu, kullanılabiliyordu. Binalar yükseldikçe çekim mesafeleri düştü, kullanılamaz hale geldi.

Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan tahsis edilen frekans üzerinde 64 ayrı firma olduğu zaman o frekansın % 100 dolu olduğu kabul edilmektedir. Bunu biraz açayım.

Lisanslı telsizlerinize OKTH firması aracılığı ile 1 yıllığına kiralayarak yüklettiğiniz Örnek : 444.0000 MHz frekans, aynı OKTH firması tarafından şehir içindeki mümkünse 63 firmaya daha kiralanıyor. Siz bu frekansı sadece kendi deponuz, fabrikanız içinde kullanmak üzere

 

alıyorsunuz. Eğer bu frekansla şehirde dolaşmaya başlarsanız, bazen kullandığınız telsizde kırmızı ışığın yandığını fakat sizin ekibin konuşmadığını, ses gelmediğini fark edebilirsiniz. Bu o frekansı kiralayan diğer firmalar tarafından kullanıldığının göstergesidir. Ya da bazen telsizle görüşmek istediğinizde PTT mandalı (konuşma mandalına) bastığınızda konuşamadığınızı fark edebilirsiniz. Aynı anda sizinle mesafesi çakışan diğer firmada aynı frekansı kullandığı için frekans doluluğu yaşanmakta, bu sebeple kullanamamaktasınız. İstanbul u el telsizi veya araç telsizi ile o frekansta dolaştığınızı ve arada konuşmak için mandala bastığınızı düşünün. Çekim mesafesine girdiğiniz diğer telsizlerle konuşamasanız bile frekansta baskı oluşturup konuşmalarını engelleyebilirsiniz.

Genel olarak baktığımızda BTK tarafından kiralanabilecek frekanslar çok sınırlıdır. Nüfusu yoğun olan yerlerde frekans bulmanız neredeyse imkansız hale gelebilmektedir.

İşte burada mesafe ve frekanstan bağımsız olarak çalışan Bas Konuş Telsizler devreye girmektedir. M2M Data Hattı ile çalışan bas Konuş telsizler aslında Android Telefon işletim sistemine sahip telefonlardır. Bu işletim sistemi cihazlara birçok özelliği kazandırma kabiliyetine sahiptir. (Bas Konuş yazılımı da Android tabanlı bir yazılım olup, kendi Android telefonunuzda kullanım imkanı vardır.) Bekçi Tur Kontrol Sistemi, size uygun kontrol yazılım sistemi, firmanıza ait yazılımları yükleyerek çalıştırabilme, Ekranlı modellerde ayrıca telefon olarak kullanabilme, NFC özellikli cihazlarla NFC etiketlerini okuyabilme, Kamerası olan cihazlarla resim, video çekmenin yanında kontrol işlemi için QR kodlu resim okuyabilme kabiliyetlerine de sahiptir. GPS ile de konum bulma, geçmiş tarihleri konumları izleme, belirli bir alana girme, ya da belirlenen alanda çıktığında bildirim alma özellikleri kazanmıştır. Bununla birlikte tüm ses, video, resimler otomatik olarak Server’a yüklenmektedir. Yönetici paneliniz üzerinden tüm verileri kendi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.Yine telefonlarda olan Wifi’ye bağlanma özelliği ile Mobil operatör baz istasyonunun olmadığı, çekmediği yerde internete bağlı WiFİ ile yine kesintisiz görüşmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca Bluetooth özelliği sayesinde de Bluetooth kulaklıklarınızı da kullanabilirsiniz. Bir çok firma arayıp bluetooth lu telsiz ve kulaklık sormuştur. Fakat piyasadaki telsiz ürünlerinin sadece Bluetooth kulaklık fiyatı 350€ + KDV civarında olunca pek kullanışlı olmamıştı.

Bas Konuş Telsizler de M2M Data Hattı kullanılmaktadır. Dünya da POC cihaz olarak adlandırılan bu cihazların aylık veri tüketimiz 500MB olarak kabul edilmektedir. 500 MB sınırına her cihaz da gelememektedir. Data hattı ses hattı gibi kolay kolay meşgule düşmemektedir. Ayrıca kullanılan cihazların servere ulaşması için özel VPN hatlar kullanılmaktadır. (Size özel otoban gibi, kimse yok). Bu sistemin başarısı en son 26 Eylül 2019 da yaşanan İstanbul Depremi’nde test edilmiştir. Telefonların çalışması etkilenmiş, iletişim kesilmişken bu sistem sorunsuzca ayakta kalmıştır.

Sistemin çalışma şekli araç takip cihazları kısmen benzer bir şekildedir. Yazılımın kurulu olduğu server da önce sisteme dahil olan firma için firma adı açılmaktadır. Daha sonra her bir telsiz için ayrı kullanıcı adı ve şifretanımlanmaktadır. Tanımlanan kullanıcı adı ve şifre telsize girilir, sisteme dahil edilir. Sistemin Röleli sistemlere göre bir diğer avantajı istediğiniz kadar kanal (grup) oluşturabilmenizdir. Server da hangi kullanıcı hangi kanalda görüşecekse izin tanımlaması yapılır. (Bunu röle kullanan telsiz sisteminde eğer analog telsiz kullanıyorsanız her kanal için ayrı bir röle kullanmanız gerekir, sınırlı mesafe olduğunu unutmayalım. Eğer Dijital röle ise Dijital Röle kanalı 2’ye bölerek kullandığı için her iki kanal için bir röle ihtiyacınız olacaktır)

 

 

Bas Konuş Kalitesini etkileyen etkenlerden de bahsedeyim: Bas Konuş Telsiz ya da Telefon, Yazılım, yazılımın etkileşimde olduğu verilerin depolandığı ve yönlendirildiği server, Server cihaz arası iletişimi sağlayan M2M Data hattı çekim kalitesi yada wireless internet bağlantısı.İyi bir iletişim için bunların hepsinin bir arada uyumlu ve eksiksiz çalışması gereklidir. Türkiye’deki Bas Konuş Telsiz Satışı yapan bazı firmaların server’ları Çin’dedir. Bu da sesin gidip gelme süresini etkileyebilmektedir. Çözüm ortağı olmuş olduğumuz Sistemin Serverı İstanbul’da Turkcell Veri Merkezinde bulunmaktadır. Güvenlik seviyesi Tier 3 olup, Türkiye’de alınabilen en yüksek güvenlikli sistemdir. Bu da sistemin başkası tarafından girilmesi, dinlenmesinin mümkün olmadığını göstermektedir.

Üçüncü ve Dördüncü Kademe de sadece Bas Konuş Telsizlerle iletişim kurabildiğimiz için bu kısımda anlatabileceklerimizden yukarda bahsetmiş olduk. Dördüncü kısımda eğer yurt dışına personel gönderecek iseniz genel olarak verilen M2M data hatları sadece yurt içinde çalışmak üzere izinlidir. Yurt dışına çıkacak cihazlara kendi Data / Telefon hattınızı takarak kullanabilirsiniz.

Bazı firmalarda ilk etapta Bas Konuş için para ayırmak istemeyebiliyor, ya da farklı sebepler.

Burada Firmamızın GRENKE firması ile yapmış olduğu çalışma devreye giriyor. 3.000TL üzeri alımlarınızda, GRENKe firmasının onayı sonrası 15, 24, 36, 48, 60 Ay taksitle kiralama yolu ile bu ürünleri dönem sonunda ilave küçük bir fatura ile satın alabiliyorsunuz. Üstelik kesilen faturaları %100 gider olarak yazabiliyorsunuz.

Ayrıca tüm kamu kurumları, özel firma ve şahısların "bir defa fatura ödeyeyim, bir daha fatura ödemek istemiyorum” diyen herkes için çok özel ve sınırlı bir kampanya yaptık. Sizin içinde uygun olabilir.

Bu yazıda kullanmış olduğumuz fiyatlar, aklımızda kabaca yer etmesi için verilmiş fiyatlar olup Konu ile ilgili güncel yorum, görüş, ve fiyat istekleriniz için https://tekzan.com adresimize, bilgi@tekzan.com mail adresimize ya da 0532 557 46 96 nolu telefonumuza ulaşabilirsiniz.

 Yazıyı pdf olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

https://www.tekzan.com/dosya/BasKonusTelsizIletisimdeYenibirCagmi.pdf 

Saygılarımla,

Zahit Akıncı

Genel Müdür


 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.